RCO meets Europe: Side by Side

“Het concert was ontzettend gaaf. Zo’n volle zaal en zo’n hard applaus, daar krijg je een heel goed gevoel van!”

Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) treedt vanaf augustus 2016 in het tijdsbestek van tweeënhalf seizoen op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Met deze tournee – RCO meets Europe – wil het orkest de fundamentele ideeën en idealen benadrukken die Europa bij elkaar kunnen houden. Onder de noemer Side by Side speelt het Concertgebouworkest in ieder land een openingswerk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land. Op 9 september 2016 was het derde concert van deze tournee en was Nederland aan de beurt. Tijdens de RCO Opening Night, tevens de inauguratie van hun chef-dirigent Daniele Gatti, mocht een gedeelte van JeugdOrkest Nederland (JON) meespelen in de Egmont Ouverture van Ludwig van Beethoven.

Mijn dag kon niet meer stuk nadat ik hoorde dat ik geselecteerd was voor dit project. De piccolo partij was voor mijn rekening en dat maakte het wel heel spannend. Een piccolo komt natuurlijk overal bovenuit, dus het móést goed zijn. Na veel oefenen was het moment eindelijk daar: ik mocht Side by Side spelen naast Kersten McCall. Ik was flink zenuwachtig voor de eerste repetitie, maar werd al snel gerustgesteld. ‘Gewoon heel hard spelen’, kreeg ik ingefluisterd van Kersten. Na nog geen half uurtje waren we al klaar met repeteren. Het concert was ontzettend gaaf. Zo’n volle zaal en zo’n hard applaus, daar krijg je een heel goed gevoel van!

Zie mijn ervaringen in dit filmpje:

Voor een kort fotoverslag, zie de site van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *