Mirna Ackers – fluit

Lotus de Vries – altviool

Oxana Thijssen – harp

Het Ravel Trio werd gevormd in 2015 toen wij elkaar ontmoetten tijdens onze studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Afzonderlijk zijn wij allen laureaten van het prestigieuze Prinses Christina Concours. 

Er is veel mooie muziek geschreven en bewerkt voor deze combinatie die we graag met elkaar wilden ontdekken. Mirna heeft een aantal werken voor het trio gearrangeerd, zoals de Petite Suite van componist Claude Debussy, Roemeense Volksdansen van Béla Bartók en de Vijf Stukjes voor twee violen en piano van Dmitri Sjostakovitsj. Deze arrangementen dwingen ons te zoeken naar klanken geïnspireerd op de originele instrumentatie en geven ons aan de andere kant veel vrijheid in interpretatie.

Het eerste stuk dat wij als ensemble samen speelden is, overigens ook een bewerking, Sonatine en trio van Maurice Ravel, waarnaar we ons hebben vernoemd. Het Ravel Trio geeft regelmatig concerten in verschillende kamermuziekseries door heel Nederland.


Oxana Thijssen, harp

In het leven van Oxana Thijssen (1995) speelt de harp van kinds af aan een belangrijke rol omdat haar oudere zus harp speelde. Zelf begon ze in haar zesde levensjaar op de harp. Zij volgde haar eerste harplessen aan de Muziekschool in haar woonplaats Venlo. Op haar elfde werd zij toegelaten tot de Jong Talentenklas van het Arnhemse Conservatorium en in 2011 werd zij toegelaten tot de Jong Talentenklas van het conservatorium in Amsterdam. Onlangs is zij daar afgestudeerd voor haar bachelor bij Erika Waardenburg. Momenteel studeert ze in de master aan de “Universität Mozarteum” in Salzburg.

Ze heeft veel succes gehad in verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en het Rosa Spier Harp Concours. Sinds 2012 geeft Oxana regelmatig solorecitals en trad zij als soliste op in harpconcerten van Glière en Ginastera (2014 en 2016). Samen met Kasper Schonewille vormt zij een piano-harp duo.

Oxana beschikt over een breed repertoire, dat verschillende stijlen bestrijkt. Zij richt zich niet alleen op originele composities voor de harp, maar ook op bewerkingen van muziek voor piano of klavecimbel. Daarbij wil zij vooral aantonen dat de harp meer mogelijkheden in zich heeft dan men zou vermoeden.

 

Lotus de Vries, altviool

Lotus de Vries (1996) begon haar muzikale avontuur op viool op vijfjarige leeftijd. Rond haar twaalfde kwam de altviool in beeld, waarna ze in 2011 werd toegelaten tot het talentenprogramma van het Prins Claus conservatorium, waar ze les kreeg van Ervin Schiffer. Na het afsluiten van haar bachelor examen in Amsterdam, bekroond met een 9,5, studeert ze nu in de master aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ te Berlijn.

Naast het Ravel Trio speelt Lotus in het Helikon Kwartet wat sinds 2017 aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie verbonden is. Hiernaast remplaceert zij regelmatig bij verschillende professionele orkesten, waaronder het Camerata van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Het BalletOrkest.

Lotus heeft masterclasses ontvangen van o.a. Nobuko Imai, Antoine Tamestit, Jürgen Kussmaul, Máté Szücs, Emmy Verhey, Isabelle van Keulen, Daniel Bard, Leo de Neve, Hartmut Rohde en Gilad Karni.

Lotus won prijzen bij het Prinses Christina Concours en ontving, naar aanleiding van haar deelname aan het Peter de Grote Festival 2017, de Vrienden van het Prins Claus Conservatorium Award. Lotus soleerde met de Filharmonie Noord in het onbekende altvioolconcert van Leo Smit (2015).

zie ook: www.lotusdevries.com


Concertarchief

DatumRepertoireZaal
4 maart 2018T. Dubois – Terzettino
D. Sjostakovitsj – Five Pieces
C. Debussy – Petite Suite
B. Bartók – Rumanian Folk Dances
M. Ravel – Sonatine en trio
F. Schubert – Ständchen
Dorpskerk,
Haren (Groningen)
29 maart 2017M. Glinka – Romanze ‘Der Zweifel’
S. Gubaidulina – Garten von Freuden und Traurigkeiten
T. Dubois – Terzettino
D. Sjostakovitsj – Five pieces
C. Debussy – Sonata
Oude Kerk, Spaarndam
19 maart 2017M. Glinka – Romanze ‘Der Zweifel’
S. Gubaidulina – Garten von Freuden und Traurigkeiten
T. Dubois – Terzettino
D. Sjostakovitsj – Five pieces
C. Debussy – Sonata
Museum de Buitenplaats, Eelde
4 januari 2017D. Sjostakovitsj – Five pieces
C. Debussy – Sonata
Marriott Hotel,
Den Haag
5 december 2016C. Debussy – SonateSweelinckzaal, Conservatorium van Amsterdam
6 november 2016M. Glinka – Romanze ‘Der Zweifel’
D. Sjostakovitsj – Five pieces
T. Dubois – Terzettino
C. Debussy – Sonata
Sociëteit ‘Vereeniging’, Haarlem
23 oktober 2016M. Glinka – Romanze ‘Der Zweifel’
T. Dubois – Terzettino
M. Ravel – Sonatine en Trio
HalfWatt Nivon, Rotterdam
14 februari 2016M. Glinka – Romanze ‘Der Zweifel’
T. Dubois – Terzettino
M. Ravel – Sonatine en Trio
Isala Theater, Capelle a/d Ijssel
30 januari 2016M. Glinka – Romanze ‘Der Zweifel’
T. Dubois – Terzettino
M. Ravel – Sonatine en Trio
Nieuwe Kerk, Haarlem