Lucas en Arthur Jussen met Beethovens Pianoconcert nr. 5 en de Koorfantasie

Samen met het Nederlands Kamerorkest spelen Lucas en Arthur Jussen alle vijf pianoconcerten van Beethoven. Als afsluiting van de cyclus klinkt Pianoconcert nr. 5 en de revolutionaire Fantasie voor piano, koor en orkest.

 

Beethovencyclus met Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen spelen samen met het Nederlands Kamerorkest alle vijf pianoconcerten van Beethoven. Als afsluiting van de Beethovencyclus speelt Lucas Jussen het Pianoconcert nr. 5 dat door de overrompelende opening en het meeslepende rondo zeer geliefd is. Het is het enige pianoconcert dat Beethoven zelf niet heeft gespeeld, waarschijnlijk omdat hij inmiddels te doof was. De bijnaam ‘Keizerconcert’ komt niet van hemzelf, maar past wel goed bij het vorstelijke karakter van het concert. Het veelzijdige Toonkunstkoor Amsterdam voegt zich bij het orkest voor Beethovens prachtige Elegischer Gesang.

 

Beethovens Pianoconcert nr. 5

Na de pauze klinkt een nieuw werk van de hedendaagse Nederlandse componist Rick van Veldhuizen, dat hij in opdracht van het Nederlands Kamerorkest componeerde. Arthur Jussen sluit het concert af met de Fantasie voor piano, koor en orkest. Het zelden uitgevoerde, revolutionaire werk is een soort voorstudie van zijn beroemde Symfonie nr. 9. Beethoven schreef het ter afsluiting van een benefietconcert waarin hij alle aanwezige musici nog een keer aan bod liet komen.

 

Programma

Beethoven — Pianoconcert nr. 5 ‘Emperor’

Beethoven — Elegischer Gesang

Van Veldhuizen — Opdrachtcompositie Wereldpremière

Beethoven — Fantasie voor piano, koor en orkest

Datum

03 dec 2022
Expired!

Tijd

20:15 - 22:00

Meer info

Meer informatie
Het Concertgebouw

Locatie

Het Concertgebouw
Concertgebouwplein 10, Amsterdam
Website
https://www.concertgebouw.nl/
Categorie
Nederlands Kamerorkest

Organisator

Nederlands Kamerorkest
Website
http://www.orkest.nl
Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *