Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners Symfonie nr. 7

Onder leiding van voormalig chef-dirigent Hartmut Haenchen speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de machtige Zevende symfonie van Bruckner. Daarnaast hoort u muziek van Wagner en een opdrachtwerk van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher.

Hartmut Haenchen dirigeert Bruckner

Hartmut Haenchen dirigeert muziek van twee componisten die hem zeer na aan het hart liggen: Bruckner en Wagner. Hij zet zijn succesvolle Brucknerserie met het Nederlands Philharmonisch Orkest voort met de machtige Symfonie nr. 7, die Bruckner eindelijk de roem gaf waar hij zo naar verlangde. Een symfonie waarin hij, als een in memoriam voor de door hem zo bewonderde Wagner, de befaamde wagnertuba’s in het langzame deel en de finale laat schitteren.

Wagners Tristan und Isolde

Van Wagner zelf dirigeert Haenchen de opening en het slot van Tristan und Isolde. Het befaamde ‘Tristan-akkoord’ waarmee de prelude opent en dat pas in de allerlaatste maat van de Liebestod oplost, maakt het tot de meest Wagneriaanse muziek. Net als zijn landgenoot Bruckner schept de Oostenrijkse Thomas Larchner ware symfonische kastelen. Maar ontegenzeggelijk is hij een volbloed hedendaags componist. Dat bewijst hij ook in het gloednieuwe Time, dat hij mede in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest componeerde. Het werk beleefde in september zijn succesvolle wereldpremière bij het Orchestre symphonique de Montréal.

Datum

18 mrt 2023
Expired!

Tijd

20:15

Meer info

Meer info
Het Concertgebouw

Locatie

Het Concertgebouw
Concertgebouwplein 10, Amsterdam
Website
https://www.concertgebouw.nl/
Categorie

Organisator

Nederlands Philharmonisch Orkest
Website
https://www.orkest.nl/
Meer info